5 tips voor meer reacties op je blog!

Andere, Blogtips

Elke blogger krijgt graag reacties, of je nu professioneel wil worden of niet. Je wil graag horen dat je lezers genoten hebben van je teksten waar je vele uren werk in gestoken hebt en je krijgt graag complimentjes of opbouwende tips. Zonder interactie met je eigen doelgroep vind ik het persoonlijk saai want ik hoor echt graag wat ik kan verbeteren en wat mijn lezers net zo goed vinden aan mijn blog.

Dit bericht is dus voornamelijk bedoeld voor beginnende bloggers die graag iets professioneler willen worden en veel interactie willen. Ik ben geen professional myself maar ik ben enorm kritisch op mezelf. Er vertrekt geen enkele foto zonder dat ik er 100 procent achter sta en ik lees mijn teksten 4x na voor ik ze publiceer. Daarom geef ik jullie graag enkele persoonlijke tips & tricks, want ik weet dat jullie daar zo van smullen!

Speciaal voor jullie dus, mijn 5 persoonlijke tips voor meer reacties op je blog.

5 tips voor meer reacties op je blog!

1. De allereerste en meest voor de hand liggende tip is reageren op andere blogs Γ©n naar die van jouw commenters (misschien wel eerst naar hen, want zij hebben al moeite gedaan voor jou). Door te reageren leer je je medebloggers kennen en krijg je zo soms vaste bezoekers. Dit wil niet zeggen dat je op elke blog ‘leuke review’of ‘tof!’ moet zetten. Elke reactie is meer dan welkom maar we hebben hier niets aan. Geef de blogger het gevoel dat je hun tekst hebt gelezen. Wil je een vraag stellen en je interesse tonen? Super, doe eens een effort! Maar kijk dan best eens goed of je het antwoord al niet kan terugvinden in de tekst. Je bedoelt het goed maar je geeft onbewust de indruk dat je het bericht amper gelezen hebt. Dit zou spijtig zijn want je hebt wel de moeite gedaan.

2. Zorg ervoor dat mensen kunnen reageren bij jou. Ik stuiter heel vaak op blogs (meestal op Blogger) waarop ik niet kan reageren.

blogger

Bovenstaand voorbeeld is perfect voor ons WordPress gebruikers. Vaak hebben we al een domeinnaam dus kunnen wij de .wordpress knop niet meer gebruiken. Ik merk toch veel dat de ‘Naam/URL’ knop ontbreekt op de blog. In een goede bui stuur ik graag een mailtje naar de blogger in kwestie om het te laten weten. Dit is een belangrijke opmerking want jullie lopen vaak reacties mis, zonder het te weten. Het duurt niet lang om het eens te checken. Probeer dit maar eens als bezoeker op je eigen site te controleren. Wij hebben nu eenmaal geen tijd om lang te vertoeven op een blog dus dit is een gemiste kans.

3. Dan kom ik automatisch op mijn 3e punt. Zorg voor een contact pagina met een contactformulier of e-mailadres. Wil je anoniem blijven? Geen probleem. Maak gerust een blogmail aan waar je naam niet in voorkomt. Ik wilde overlaatst mailen naar iemand dat ik niet kan reageren op haar blog terwijl ik het wel de moeite vond, maar ik had geen e-mailadres of contactgegevens. Als we willen professioneler worden hebben we die pagina hard nodig. Maak hem vandaag nog aan zou ik zeggen.

Choupchoup fotos

4. Duidelijke foto’s. Geef ons een reden om te reageren! Dit is een heel erg uitgekauwd (en soms delicaat) onderwerp maar heel erg belangrijk voor bloggers die hun blog naar een hoger niveau willen tillen. Ik wil hier zeker niet op tenen trappen want ik weet dat niet iedereen een grote camera heeft en dit is ook niet nodig (als je zou investeren in iets voor je blog is een camera wel het eerste dat ik zou aanraden). Wees kritisch voor jezelf want anderen die jouw blog bezoeken zijn het ook. Er zijn namelijk al zoveel blogs en zo weinig uren op een dag.

Ik hou ervan om reacties achter te laten op jullie blog want ik weet hoeveel werk er in een blogpost kruipt. Jullie zijn het waard ladies! Ik vind het alleen bijzonder lastig om akkoord te gaan met een mooie gepigmenteerde eyeliner of lipstick als ik hem niet goed kan zien. Als een foto te klein, donker of te wazig is kunnen je lezers geen goed beeld scheppen. Ik reageer dan liever niet in plaats van te liegen en dat is weer een gemiste kans voor ons allebei! Er bestaan genoeg programma’s om je foto’s mee te bewerken en misschien kunnen apps je goed helpen als je foto’s neemt met je smartphone. Het kan geen kwaad om eens een dag geen blogpost te schrijven en die tijd te benutten aan research. Je zal hier in de toekomst veel vruchten van plukken.

5. En tenslotte, een puntje dat vaak terugkwam in de tekst: Durf kritisch te zijn. Zouden jullie reageren op jullie eigen blogpost? Niet? Waarom niet? Zoals ik zei post ik geen enkele foto waar ik niet 100 procent achter sta en lanceer ik geen blogpost als ik twijfel en de tekst niet goed herlezen heb. Heb je snel perfecte foto’s? Nee. Ik toch niet. Ik heb soms 100 foto’s voor ik een bruikbare heb. Wat zou jij trouwens willen weten over het product dat je nu gaat reviewen? Stel jezelf in de schoenen van je lezer. Heb je geen inspiratie? Vraag dan eens rond aan andere bloggers of ze tips hebben, gooi het op je social media en kijk wie er reageert. Misschien zijn dit weer extra mensen die je leert kennen en nieuwe vaste bezoekers?

choupchoupfoto

Kijk, ik heb met dezelfde producten 3 verschillende foto’s gemaakt. De veranderingen zijn niet drastisch maar ze zijn er. Je hoeft niet veel stash te hebben om creatief te zijn. Mooie afbeelden en leuke teksten doen zoveel goeds voor jouw webplekje!

Ik zou eindeloos kunnen doorgaan maar dan zou het een beetje te lang worden vrees ik. Wees een lieve medeblogger en laat eens iets leuks achter bij de mensen die jou volgen of de mensen die je net leerde kennen. Iedereen krijgt graag een motiverend woordje. We kunnen genoeg woorden kwijt in onze blogsposts (ik wel bijna 1000 in deze post), waarom dan niet eens bij anderen?

En terwijl jullie hier nu toch zijn kunnen jullie mij zeker volgen op Bloglovin of Instagram. Buiten reacties krijg ik ook graag nieuwe volgertjes πŸ˜‰

Hebben jullie nog extra tips? Laat het ons dan zeker weten!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

49 Comments

 • Reply
  beautifulday4makeup
  02/05/2015 at 7:20 am

  Je hebt je tips mooi en duidelijk uitgelegd. Erg handig!

 • Reply
  Eline
  02/05/2015 at 7:27 am

  Nummer 2 heb ik ook wel eens, kan ik daardoor niet reageren. Ik vind het zelf altijd heel fijn als iemand een leuke reactie geeft en niet alleen: “leuk artikel”. De tips zijn echt heel handig!

 • Reply
  Laura - Essential Honesty
  02/05/2015 at 7:30 am

  Ik had het gisteren nog voor met een artikel. Ik zet er zeker 3x bij dat ik het product MET OPZET te hard aanzet dat het zichtbaar is voor de foto, krijg ik een bitsige reactie van dat het ‘too much is’ en dat ik het beter moet uitblenden.. Ja hallooooooo!?

 • Reply
  Dina
  02/05/2015 at 7:31 am

  Helemaal duidelijk! Ik merk vaak bij Blogger-blogs, dat ik inderdaad niet kan reageren omdat de optie om met URL + Naam niet open staat of dat ik eerst allemaal opdrachten moet doen om te bewijzen dat ik geen robot ben (dan ben ik er al heel snel klaar mee eigenlijk).

  • Reply
   Delphine
   02/05/2015 at 7:42 am

   Ja inderdaad! Op je smartphone alle hamburgers aanduiden kan nogal frustrerend zijn! 😊

 • Reply
  Caro ~ My Beautycase
  02/05/2015 at 7:34 am

  Wat een fijne en goede tips, dank je wel! Dat je bij sommige blogs niet kunt reageren is inderdaad vervelend, heb dat zelf ook wel eens gehad. Ik zou ook graag investeren in een goede camera dus ben hard aan het sparen! πŸ™‚

 • Reply
  Carlijn | Copy & Beauty
  02/05/2015 at 9:39 am

  Handige tips! Vooral punt 1 is belangrijk, ben ik achtergekomen. Eerder dacht ik: wat een moeite. En: krijg je er iets voor terug? Maar nu zie ik in mijn stats dat een heel groot percentage van mijn visits komt van andere blogs. Enerzijds levert me dat veel extra traffic op, maar ook meer reacties. Leuk om te merken!

 • Reply
  Agneta
  02/05/2015 at 10:06 am

  Deze tips houd ik ook allemaal in acht. Vooral interesse in andere blogs en alles van het artikel ook echt lezen. Reacties moeten, vind ik, aansluiten bij de content van het artikel. De blogger doet zijn best om mooie artikelen te plaatsen en ik vind dat ik de moeite mag doen om die dan ook helemaal te lezen. Ik ben een nieuw blog begonnen en van 750 volgers ben ik terug gegaan naar 35. Mijn vraag is dan idd of mensen de artikelen dan ook echt wel lezen, want anders zouden wel meer mensen mee verhuisd zijn. Daarnaast zijn foto’s wel echt belangrijk. Ik kan persoonlijk erg genieten van mooie foto’s! Handig artikel.

  Liefs Agneta

  • Reply
   Delphine
   02/05/2015 at 10:13 am

   Ai veranderen van blog en soms ook naam is best gevaarlijk ja.

 • Reply
  Kimberly
  02/05/2015 at 10:41 am

  Wat een fijn artikel! Je hebt het echt duidelijk uitgelegd. Zelf had ik deze dingen al bedacht, maar ik denk dat er veel mensen zijn die hier echt wat aan hebben. Vooral aan het feit dat je niet kan reageren bij sommige bezoekers is irritant ja.

 • Reply
  Bianca
  02/05/2015 at 11:15 am

  Helemaal mee eens hoor! Zeker die contactpagina is zo broodnodig! En ik gebruik blogger, nochtans makkelijk om te reageren zeker als je een google account heb maar toch geven mensen soms aan het een vervelend commentsysteem te vinden. Dan is die van jou idd wel veel handiger πŸ™‚

 • Reply
  Kirsty
  02/05/2015 at 11:39 am

  Leuke tips! Ik vind het zelf vooral belangrijk om een zo inhoudelijk mogelijke reactie te geven, zodat het duidelijk is dat degene die een reactie achterlaat mijn artikel daadwerkelijk heeft gelezen. Gelukkig lezen mijn lezers mijn artikelen meestal wel goed, maar ik denk dat dat ook een kwestie is van geven wat je ook graag wilt krijgen, want als iemand bij mij alleen reageert met “leuk” heb ik meteen minder zin om uitgebreid te gaan reageren bij diegene, zeker als je ziet dat het elke keer dezelfde persoon is die dat doet.

 • Reply
  Kim
  02/05/2015 at 12:11 pm

  Inhoudelijke reacties vind ik belangrijk. Laatst zag ik iemand die onder heel veel blogs schreef dat ze een leuke blog hebben. En verder niks inhoudelijks schreef. Ook een manier om kijkers te trekken, maar dat vind ik toch niet zo netjes.

  Mooie punten!

 • Reply
  Kimberley
  02/05/2015 at 1:14 pm

  Je tips zijn goed, maar ik mis de belangrijkste: Schrijf goede content. Echt heel belangrijk! Je legt de nadruk trouwens op foto’s en zegt ook “Als je zou investeren in iets voor je blog is een camera wel het eerste dat ik zou aanraden.” Daar ben ik het niet mee eens. Er zijn genoeg (gratis!) stockphoto-sites waar je echt goede foto’s vandaan kunt halen. Het eerste waarin je zou moeten investeren (naar mijn mening) is toch wel het design van je blog πŸ™‚

  • Reply
   Delphine
   02/05/2015 at 1:25 pm

   Er is zoveel te vertellen en te delen. Moesten we alles bundelen kunnen we een eigen blog beginnen. Elkaar helpen kan fijn zijn hΓ©. Thx voor je comment. ^^

 • Reply
  Quinty
  02/05/2015 at 2:28 pm

  Wat een handige tips, Dankjewel πŸ˜„πŸ˜„

 • Reply
  Nathalie
  02/05/2015 at 2:39 pm

  Wat een leuk artikel dit! de tips zijn erg handig en ik kan er zeker wat mee:D Ik vind dat je alles heel duidelijk hebt opgeschreven:D
  Liefs Nathalie

 • Reply
  Kim
  02/05/2015 at 3:23 pm

  Erg handige tips! Altijd leuk om te lezen. πŸ™‚

 • Reply
  Anne
  02/05/2015 at 4:16 pm

  Handige tips en mooi gedaan.
  Wat ik ook nog zou adviseren, -niet dat ik er verstand van heb, maar wat ik zelf vaak merk- is dat je beter artikelen waar je zelf super tevreden mee bent, en heel lang aan gewerkt hebt af kunt leveren, dan artikelen die je snel in elkaar geflanst hebt. Dan maar een aantal posts in de week minder… Inhoud is belangrijker dan frequentie waarin je artikelen plaatst.

  Liefs,
  Anne

 • Reply
  Nina Simplynspecial
  02/05/2015 at 4:21 pm

  Hele fijne tips geef je πŸ˜‰ Zeker iets waar men wat aan heeft. Ik vind goede foto’s ook belangrijk, dat kijkt toch het meest prettig!

  Ps. ik volg je sinds gisteren πŸ˜‰

  • Reply
   Delphine
   02/05/2015 at 6:11 pm

   Thx voor je comment, ik jou ook ^^

 • Reply
  Tania
  02/05/2015 at 4:28 pm

  Heel handige tips Delphine. Ik heb nog niet zo veel volgers dus ik kan deze goed gebruiken.

 • Reply
  Charlene
  02/05/2015 at 4:43 pm

  Heel leuk artikel om te lezen. De meeste dingen weet je eigenlijk wel, maar zijn zeker een goede reminder. Je kunt ze zo uit het oog verliezen.
  Vraag me nu wel af wat jou advies voor mij zou zijn πŸ™‚

 • Reply
  Rebecca
  02/05/2015 at 5:27 pm

  Zelf heb ik het idee dat het vooral zien en gezien worden is. Wat helemaal aansluit bij puntje nummer één. Als ik een week niet bij andere kijk, dan zijn mijn reactie aantallen echt ontzettend klein. Hele fijne tips verder, vooral het puntje over kritisch zijn is erg goed!

 • Reply
  Jana
  02/05/2015 at 6:44 pm

  Ik kan soms ook niet reageren bij blogger blogs, zo zonde! Handige tips!x

 • Reply
  beauties
  02/05/2015 at 9:35 pm

  ik heb al vaak gehoord van mensen dat mijn commentsysteem niet werkt maar ik weet niet waar de fout zit πŸ™ jammer dat ik zo veel reacties misloop

 • Reply
  Zonnewolk
  03/05/2015 at 5:02 am

  Goeie tips! Ik ben zelf ook een beginnende blogger en het meeste van jouw puntjes doe ik al wel… Dat van die geen reacties kunnen geven, merk ik ook al zo vaak: erg vervelend!
  Mooie blog heb je verder!

 • Reply
  Nesrin
  03/05/2015 at 8:48 am

  Handige tips en zeker nuttig! Blijf als blogger vooral altijd dicht bij jezelf staan πŸ˜‰

 • Reply
  Karen
  03/05/2015 at 9:44 am

  Ik vind reageren bij blogger blogs eigenlijk vreselijk met al die handelingen die je daar moet doen. πŸ™ En btw ik heb liever dat iemand mijn blog echt goed leest, ipv me het ‘gevoel geeft’.

 • Reply
  dresses and daisies
  03/05/2015 at 10:23 am

  Goh ik blog nu al een hele tijd en ik merk dat het succes van een site niet afhangt van het aantal reacties, maar om et nut dat een reactie bevat. Ik heb liever drie goede diepe reacties dan 30 met: ziet er goed uit.
  Ps. Ik geef momenteel een box weg. Zin om mee te doen?

 • Reply
  Kiss & Make-up
  03/05/2015 at 10:34 am

  Goeie tips! Voor interactie zorgen vind ik zelf heel belangrijk. Ik wil dat mijn lezers weten dat ik hun reacties lees en beantwoord. Vind het altijd jammer als er amper interactie tussen een blogger en zijn lezers is.

 • Reply
  Bianca
  03/05/2015 at 10:54 am

  Dit zijn zeker handige tips waar denk veel mensen iets aan hebben. Zelf wil ik iets meer gaan spelen met mijn foto’s vind dat soms best nog lastig/moeilijk x

 • Reply
  Merel
  03/05/2015 at 12:30 pm

  Bedankt voor je tips! Nummer 2 wist ik niet, dus die heb ik gelijk aangepast, dankje πŸ™‚

 • Reply
  peggy timmermans
  03/05/2015 at 1:12 pm

  Ik kan me helemaal vinden in punt 2! Ik erger me er zelfs aan om eerlijk te zijn!

 • Reply
  Florentine
  03/05/2015 at 2:03 pm

  Leuk artikel! Ik ben ook altijd heel kritisch op foto’s! Maar ik vind het ook super leuk om te fotograferen ❀

 • Reply
  Saskia
  03/05/2015 at 3:10 pm

  Wat een duidelijk en leerzaam artikel. Erg leuk ook dat je voorbeelden laat zien van foto’s. Ik vind het trouwens ook vaak jammer als er niet gereageerd kan worden op blogs. Goede tip om de persoon dan even een mail te sturen.

 • Reply
  Petra
  03/05/2015 at 6:23 pm

  Hmmm, ik heb het artikel met veel interesse gelezen en inderdaad al die punten die je benoemd zijn heel belangrijk, maar vooral is het belangrijk dat je jezelf bent. in de tekste in je blogs

 • Reply
  De Dotties
  03/05/2015 at 8:31 pm

  Handig artikel en helemaal juist!

 • Reply
  Saraya
  03/05/2015 at 10:04 pm

  Fijne tips, ik begrijp het niet dat sommige niet kunnen een reactie achter laten op blogger! Ik heb zelf een blog bij blogger en ik heb ook al via instagram z’n opmerking gehad terwijl ik niet weet hoe ik het moet oplossen erg irritant πŸ™
  X

  • Reply
   Delphine
   04/05/2015 at 5:42 am

   Ik denk dat het komt omdat mensen moeten een Google account aanmaken bij jou. Dat moeten we bij andere blogger sites niet. Ik heb speciaal voor die paar blogs een account gemaakt maar ik werk er niet graag mee. Dus dat houdt mensen tegen. Kun je het niet aanpassen?

 • Reply
  Natasja
  05/05/2015 at 11:29 am

  Duidelijke tips! Die laatste vind ik eigenlijk wel een erg goede!

 • Reply
  Vera
  06/05/2015 at 2:22 pm

  De titel spreekt zo aan! Ik denk dat iedere blogger wel nieuwsgierig is naar de inhoud. Fijn dat de inhoud inderdaad is wat de titel zegt. Ik doe toevallig al deze dingen al, maar ik denk dat het voor veel mensen heel handig kan zijn!

  Liefs,
  Vera

 • Reply
  Wilmke
  07/05/2015 at 9:20 am

  Goede tips! πŸ˜‰ Reacties plaatsen is inderdaad nuttig, alleen zijn er ook genoeg bloggers waar ik vaak op reageer die nooit de moeite nemen om eens te kijken wie er achter de reactie zit. Je hoeft mijn blog niet leuk te vinden, maar laat in ieder geval weten dat je het waardeert of me hebt “gezien” πŸ™‚

  x Wilmke
  http://www.winwonderland.com

 • Reply
  Wendy
  07/05/2015 at 6:15 pm

  Wat een leuke blogpost! Het is inderdaad leuker als je moeite doet om te antwoorden of eens een kijkje gaat nemen wie er juist gereageerd heeft. Deze tips zijn heel handig om te lezen als blogger die nog niet zo lang blogt!

 • Reply
  Charlotte
  10/05/2015 at 11:33 pm

  Handige tips! Vooral die ene van reageren op andere blogs, blijkt effectiever te zijn dan ik dacht. Sinds ik echt de tijd neem om zo nu en dan een reactie achter te laten, krijg ik steeds meer bezoekers die doorverwezen zijn vanuit andere blogs, blogs waar ik op heb gereageerd. πŸ™‚ En ja, aan mijn foto’s moet ik eigenlijk ook nog wat werken. Maar ik dat kost zo veel extra tijd.. Camera bovenhalen, foto’s nemen, kabeltje zoeken, foto’s op de pc zetten en bewerken. Daarom kies ik meestal voor mijn gsm en de app BeFunky of VSCO-cam. Iets minder professioneel, maar het kan er wel mee door. Toch?

 • Reply
  Suzanne
  16/05/2015 at 7:55 am

  Goeie en handige tips, dankjewel! Ik wil ook altijd onder artikelen reageren omdat je dat als elke blogger verdiend.

 • Reply
  Shop It and Pop It
  19/05/2015 at 5:57 am

  Bedankt voor de tips! Wij als beginnende bloggers kunnen hier wel wat mee!
  Liefs

 • Reply
  Vicky
  15/09/2015 at 1:48 am

  Dit is al een oud artikel, i know ! Maar zat wat op je blog te scrollen en kwam dit tegen. Ik ben nog maar net een paar dagen bezig, en vindt dit artikel dus super. Ik ga deze tips zeker in mijn achterhoofd houden voor mijn volgende berichtjes πŸ™‚
  Bedankt !! πŸ™‚

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge