Belgen en hun gebrek aan assertiviteit.

Lifestyle

Dat Nederlanders veel assertiever en uitbundiger zijn dan Belgen is al lang geweten. Daarom ben ik best vaak jaloers op mijn Nederlandse vriend, die gewoon zegt wat hij denkt en krijgt wat hij wil. Ik word vaak geconfronteerd met het feit dat ik niet zo assertief ben als ik wil. En vandaag heeft dit wederom voor de nodige frustraties gezorgd in de winkel!

SSC_6689

Ik ga elke zaterdag wel eens het stad in en zoals gewoonlijk heb ik niets gevonden wat mij aanstaat. De laatste winkel die ik nog binnenging was de Rituals. Ik heb een parfum gekozen van 9.99 euro en ging in de rij staan. Voor mij stonden nog 4 vrouwen die elk bediend werden door een verkoopster die bij elke klant hetzelfde zei. ‘ Wenst u een zakje? Hier heb je alvast een staaltje douchegel & wil je dat ik nog eens parfum spray op u?’. Alle vrouwen voor mij weigerden de parfum en gingen met hun zakje en hun staaltje naar buiten.

Toen was het aan mij. Opnieuw kreeg ik te horen ‘wenst u een zakje?’ waarbij ik beleefd weigerde. Waarschijnlijk past dit helemaal niet in haar verkooppraatje en was ze wat van slag want ik kreeg mijn parfumflesje in mijn handen en that’s it. Hoezo krijg ik geen douchegel staaltje? Ik wil ook een staaltje! En dat kreeg ik dus niet. En hier steekt mijn frustratie op. Ik zou dus moeten zeggen ‘krijg ik ook een staaltje?’ maar ik wil geen gierige pin lijken dus doe ik het niet. Ze heeft mij ook niet meer gevraagd of ze wat parfum mocht sprayen op mij. En waarom niet? Waarom ben ik minder omdat ik geen zakje vraag en maar 9.99 euro uitgeef in de winkel? Ik wil ook de kans krijgen om het parfum af te wijzen en met mijn staaltje naar buiten te lopen maar dat kreeg ik dus niet.

Waarschijnlijk lijk ik nu wel een gierige pin en een aansteller omdat ik het niet gewoon vroeg maar dan bedenk ik mij dat ik vast niet de enige ben die niet graag schooi achter staaltjes. Misschien werden die staaltjes pas vanaf 10 EUR meegegeven ofzo, geen idee. Maar ik vond het best wat stom dat 4 mensen voor mij het wel allemaal krijgen. Ik ga enorm graag naar de Rituals en ik koop er altijd best veel maar dit is een beetje een stom gevoel.

 

Bon, met mijn parfumflesje in mijn handtas en mijn ticketje in mijn andere liep ik naar buiten. Hoe kan een mens balen dat hij niet wat assertiever is?

 

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Sneppe Kevin
  25/10/2015 at 9:18 am

  Ken het gevoel maar ik durf wel al iets proeven in de winkel zonder het te kopen. Want eigenlijk zijn er veel mensen die dan tegen hun zin iets kopen omdat ze nadien geen ‘nee’ durven zeggen.

 • Reply
  kim
  25/10/2015 at 9:40 am

  Gek dat zij daar niet op was voorbereid! Zelf ben ik nogal een flapuit, dus ik denk inderdaad dat ik er wel wat van had gezegd, haha.

 • Reply
  Annelies
  25/10/2015 at 12:26 pm

  Haha, ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Belgen zullen veel minder snel zeggen wat ze denken, iets waar best veel Nederlanders ook jaloers op zijn hoor! Altijd meteen zeggen wat je denkt is ook niet altijd even gepast. Maar ik wou ook wel wat assertiever zijn 😉

 • Reply
  Dymm
  25/10/2015 at 6:00 pm

  Meer luisteren naar je vriend en kleine zus!
  Messchien lijkt alles wat grover over te komen, maar we zijn nog steeds in ons eigen land waar we even veel recht hebben op vanalles en nog wat dan een ander!
  Kom meer voor je mening uit en zeg wat er op je maag ligt!

 • Reply
  Petra
  25/10/2015 at 7:28 pm

  Hmmm begrijpelijk dat je dat eigenlijk niet zo makkelijk durfde te zeggen…maar je kunt het best vragen, dat is helemaal niet vreemd of onbeleefd..Het zou mij namelijk helemaal niets verbazen als de dame in de winkel, “dacht”: ik vraag het niet meer, niemand wenst dat parfum. Wij mensen denken toch vaak dat we op de een of andere manier een soort van gedachten kunnen lezen….

 • Reply
  Bianca
  26/10/2015 at 11:03 pm

  Oh gewoon doen! Ik zou verdorie nog terug naar binnengaan voor mijn staaltje haha. Dat is helemaal niet raar hoor, het is haar job en ze zal inderdaad gewoon uit haar routinepraatje gehaald zijn toen je geen zakje wou 🙂

  • Reply
   Delphine
   26/10/2015 at 11:24 pm

   Haha ja het is echt een stom voorval maar het zet je wel aan het denken waarom ik zoiets niet durf te vragen.

 • Reply
  Caro ~ My Beautycase
  27/10/2015 at 10:22 am

  Ik ben een Nederlander maar ik ben ook niet zo assertief hoor! En in jou geval zou ik het ook heel vreemd vinden dat ze het niet vroegen en aan die andere vrouwen wel, maar ik zou er dan ook niet zelf om gevraagd hebben. 🙂

 • Reply
  Tessa | Tessaoverdewereld
  11/11/2015 at 12:35 pm

  Zelf heb ik in een winkel gewerkt en ik heb ook achter de kassa gestaan. Omdat je zulk makkelijk en eentonig werk doet raak je in een soort sleur en dan vergeet je wel eens iets. Je had gewoon om dat luchtje moeten vragen, dat vinden de (beleefde) verkopers echt niet erg!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge