Ontslag nemen. Is het nu echt zo eng?

Lifestyle

Een heel simpel antwoord; als je je net zoals ik hecht aan een bedrijf is het heel eng. Ik heb altijd een redelijk goede band met mijn collega’s en ik heb meestal een goede verhouding met mijn baas. Het voelt bij mij precies alsof ik mijn baas in de steek laat omdat hij of zij soms de tijd niet heeft om mij te vervangen wanneer ik besluit om te vertrekken. Toen ik het er met mensen in mijn omgeving over had dat ik ontslag wou nemen kreeg ik vaak te horen: ‘Als een baas je niet meer kan gebruiken sta je ook op straat en heb je opeens geen inkomen meer.’ Dat was trouwens ook precies wat mijn eerste baas met mij deed… En weet je wat? Mijn omgeving had volledig gelijk!

pixabay

Bron: Pixabay 

Mijn CV liegt er niet om: ik heb al drie keer ontslag genomen in vier jaar tijd. Telkens had ik een vast contract. Geloof me, zelfs na 3 keer blijft het eng. Ben ik een jobhopper? Nee, zeker niet. Ik zocht gewoon naar een job waarin ik mij zou kunnen ontplooien, waarbij ik contact zou hebben met mensen en het liefst van allemaal achter een receptiebalie zou zitten in een bedrijf. Met mooie uren. Want ik wil ’s avonds gewoon bij mijn vriend en katjes zijn.

Ik zocht 3 jaar lang naar dé receptiejob en telkens zocht ik op het verkeerde moment. Iedere keer waren de receptiejobs erg schaars of was het receptie in combinatie met eten opdienen of iets anders waar ik geen zin in had. Ik zocht daarom naar administratiejobs waarbij ik hier en daar wat klantencontact had. Toch had ik iedere keer het gevoel dat ik iets miste. Het klantencontact bleef uit en ik verwelkte op mijn stoel achter mijn bureau. Ik werd niet geprikkeld of uitgedaagd door mijn werkomgeving en ik besloot om de deur achter mij te sluiten en gewoon vooruit te kijken.

home-820389_960_720

Bron: Pixabay

Hoe vertel je het aan je baas? 

Het is nooit leuk om ontslag te nemen. Vaak heb ik voor mijn ontslag al een paar keer laten vallen dat ik het niet meer zie zitten en dat ik frustraties heb. Helaas vertellen veel mensen pas dat ze ontslag willen nemen wanneer de situatie al te ver uit de hand is gelopen. Idealiter spreek je je frustraties uit tegen je baas van zodra je ze voelt. Helaas kun je die frustraties lang genoeg verdragen tot je spreekwoordelijke emmer overloopt en je opeens je koffers pakt. Ik schreef vaak mijn gedachten en argumenten op en ging ermee in mijn broekzak naar mijn baas. Ik vertelde mijn argumenten, huilde af en toe een keer (ja echt!) en dan zochten we naar een oplossing. Helaas hebben die oplossingen voor mij niet meer mogen baten. Van zodra ik onoverkomelijke ergernissen heb waar er niets meer aan te doen valt ga ik met enorm veel tegenzin naar het werk. Daarna volgde meestal kort nadien een tweede gesprek met wederom gehuil van mijn kant. De frustraties hoopten zich op en daar was het hoge woord. “Ik denk niet dat ik hier wil blijven werken.”

Deze zin lucht zoveel op! Je moet denken aan jezelf. Echt waar. Je hebt maar één leven en jij moet elke dag naar huis met jouw frustraties. Je zou ervan schrikken hoe snel je je frustraties meeneemt naar huis. Mijn vriend en mijn omgeving werden gek van hoevaak ik praatte over mijn ergernissen op het werk. Je zit er 8 of 9 uur per dag dus je moet er wel een beetje zin in hebben, toch?

Dus, wil je ontslag nemen maar durf je niet vanwege de reacties van je baas en je collega’s? Screw them! Elke dag dat je met keiharde tegenzin naar je werk gaat is een verpeste dag waarbij je zoveel meer had kunnen doen met je leven!

 

Heb ik jullie tips gegeven? Niet echt. Ik heb jullie hopelijk wel een hart onder de riem gestoken. Ik heb drie keer ontslag genomen en nu heb ik eindelijk dé receptiejob waar ik al zolang naar zocht. Alles is uiteindelijk goed gekomen met mij en ook met jullie! Het leven is opeens zoveel mooier geworden sinds ik met plezier naar mijn werk ga! Ik hoop dat dit voor jullie ook het geval is.

 

Hebben jullie al ontslag genomen? Hoe was dit voor jullie? Zijn jullie blij met deze beslissing?

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Elles
  19/02/2016 at 12:41 pm

  Ik vind het heel knap dat je ontslag durft te nemen, het is niet niks. Het is ook helemaal niet erg dat je 3 keer ontslag hebt genomen in 4 jaar. Als je gewoon de bank zoekt die je blij maakt, snap ik dat.
  Liefs,
  Elles

 • Reply
  mybrunetteambition
  19/02/2016 at 12:49 pm

  Mooi geschreven ! Ik nam 4 maand geleden ontslag op mijn werk waar ik 3 jaar heb gezeten. Het was mijn eerste job en ik heb het eerlijk gezegd nooit graag gedaan. Dit vooral omwille van mijn heks van een bazin, mijn naaste collega’s die egotrippers waren en niet liever deden dan de juniors uitbuiten en het werk wat ik kreeg was helemaal niet waarvoor ik gestudeerd had. Anderzijds was het dicht bij huis, kwam ik goed overeen met de andere collega’s, het was een leuk bedrijf an sich en ik heb er mijn man leren kennen. De beslissing nemen om ontslag te nemen was bijzonder moeilijk, temeer daar ik het best leuk vond om elke dag samen met mijn man naar het werk te gaan.
  Toch was het nodig want ik was op een eind mezelf niet meer en deed niet anders dan klagen. Ook bij mij zijn er heel wat traantjes gevallen op het werk.
  Nu zit ik op een betere plaats maar weet ook nog niet goed als ik hier wil blijven. Het is goed betaald en dicht bij huis, zeker nu ik binnenkort een baby in huis zal hebben, maar toch knaagt er hier ook iets in mij. Ik had gehoopt dat ik hier wel op mijn plaats zou zitten maar blijkt dat er toch helemaal zoveel geen werk is als over werd gesproken tijdens de sollicitaties. Dat maakt dat ik mij regelmatig wel eens verveel hier. Mijn baas is superlief en belooft dat het beter zal worden, onder het excuus dat ik bijna in zwangerschapsverlof ga. Dus ik geef het nog tot het einde van het jaar en als ik mij hier dan niet beter voel ga ik helaas ook moeten ander werk zoeken. Ik hoop van harte dat ik meer werk zal hebben en mij hier dan ook nuttiger ga voelen want telkens opnieuw van werk veranderen is niet bepaald plezant. Maar wat moet dat moet.
  Dus ik begrijp je wel, als je je niet goed voelt op je werk moet je veranderen. En dat maakt daarom nog niet van jou een jobhopper. Ik hoop voor jou dat je ondertussen wél op je plek zit en zoniet, dat dat gauw komt in de toekomst 🙂 ! Oef dat was een lange comment :d.

  • Reply
   Delphine
   21/02/2016 at 3:47 pm

   Het ding is ook dat je niet weet hoe je nieuwe werkomgeving zal zijn en of je er wel zal passen. Een sollicitatie kan een goed gevoel geven maar eens je er zit kan het een heel ander verhaal zijn. Je moet inderdaad nog een aantal jaar werken dus ik hoop dat jij ook snel je plekje zal vinden in een tof bedrijf!

 • Reply
  beautifulday4makeup
  19/02/2016 at 2:38 pm

  Je hebt eigenlijk wel gelijk. Zelf heb ik gelukkig nog nooit ontslag moeten nemen. Ik word telkens opnieuw uitgedaagd en dat vind ik wel tof

 • Reply
  Bibiane
  19/02/2016 at 3:57 pm

  Heel erg herkenbaar! Ik zit thuis met een burnout mede door de frustraties omdat ik mijn job niet graag meer doe. Ik heb vandaag zelfs een post online gezet over mijn droomjobs 🙂 Maar ik zoek ook naar de job die ik graag doe en waarin ik me gelukkig voel. Ik geef niet op, want dat ben ik mijn gezondheid ook wel verschuldigd….

  • Reply
   Delphine
   21/02/2016 at 3:48 pm

   Ik denk dat ik nog jouw reactie herinner op een vorige blogpost van mij (ergens in april-mei) waarin je zei dat je ook graag ontslag zou willen nemen maar dat het niet zo evident was voor jou. Het komt uiteindelijk nooit goed uit maar soms moet je gewoon doen wat goed is voor jou!

 • Reply
  Heidi
  19/02/2016 at 6:53 pm

  Ik weet nog goed als ik ontslag indiende. Ik zorgde wel eerst voor dat ik andere werk had vooraleer ik mijn ontslagbrief zenden. Ik had mijn collega’s super graag en ging elke dag graag gaan werken zo 8 jaar heb ik fabriekswerk gedaan en ik voelde me op gelucht dat ik die stap heb gezet. Nu heb ik ook meer tijd voor mijn gezin.

 • Reply
  Withlovefroms
  19/02/2016 at 8:50 pm

  Interessant artikel! Ik ben reeds twee jaar aan het werk en heb nog geen ontslag genomen, maar een vriendin van me wel en ze had het er ook best wel moeilijk mee! Ik ben blij voor je dat je uiteindelijk toch de job hebt die je al lang wou hebben 🙂 Veel succes!

  • Reply
   Delphine
   21/02/2016 at 3:49 pm

   Bedankt! 🙂 Ik hoop dat het ook gewoon allemaal goed afloopt maar ik denk dat het dit keer wel raak is!

 • Reply
  petra
  20/02/2016 at 1:21 am

  Eigenlijk herken ik hier wel het een en ander in van wat je beschrijft, alleen ben ik wel elke keer eerst gaan zoeken toen ik ging merken dat ik met frisse tegenzin naar mijn werk ging en als ik wat anders had gevonden,… gewoon opgezegd , de ene keer mondeling, …de andere keer schriftelijk…Het schriftelijk was wel heel raar, want ik had namelijk niet gezegd dat ik aan het zoeken was naar een andere baan en gewoon een ontslagbrief geschreven. Die kwam de volgende dag terwijl ik gewoon aan het werk was. Toen werd ik in kantoor geroepen, om er over te praten ,ongeveer een uur nadat de post gekomen was…….het voelde niet goed meer, het was tijd om te gaan voor mij…

  • Reply
   Delphine
   21/02/2016 at 3:49 pm

   Ik kan me voorstellen dat dit geen pretje is om op kantoor geroepen te worden. Ik heb nog een collega gehad die haar brief thuis kreeg zonder verdere uitleg, terwijl ze die dag ook gewoon gaan werken was. Erg heftig.

 • Reply
  Kiss & Make-up
  20/02/2016 at 1:22 pm

  Ik heb na acht maanden ontslag genomen van mijn eerste job hier in Zwitserland. Ik was zwaar overqualified en ik kon echt niet meer om met alle belachelijke eisen en regeltjes.

  • Reply
   Delphine
   21/02/2016 at 3:51 pm

   Waarom niet hé! Uiteindelijk heb je genoeg ervaring opgedaan in Zwitserland om nadien terug een job te kunnen vinden. Had je al een nieuwe job of heb je het gewoon stopgezet toen de emmer overliep?

   • Reply
    Kiss & Make-up
    22/02/2016 at 9:29 am

    Nee, ik was het gewoon kotsbeu, vooral toen ze plots nieuwe regels invoerden waar ik echt niet mee akkoord was. Daar blijven zou sowieso ook niet interessant geweest zijn voor mijn CV aangezien die job totaal niks te maken had met mijn diploma en totaal irrelevant was voor mij. Ik had de job aanvankelijk maar aangenomen omdat het zo moeilijk is om hier werk te vinden als buitenlander, maar uiteindelijk is het denk ik nooit slim om een job te nemen waarvoor je eigenlijk overqualified bent. Het brengt wel een beetje geld binnen, maar de werkervaring die je ermee opdoet is verwaarloosbaar en dan is het denk ik beter om gewoon even niet te werken en te gaan voor dat wat je echt wilt doen. So I quit 🙂

 • Reply
  Mariska
  21/02/2016 at 11:43 am

  Heel knap van je! Ja, als je zo veel tijd ergens doorbrengt moet je het wel naar je zin hebben, zeker. Het kan erg moeilijk zijn om het hoge woord eruit te gooien, des te knapper dat je dat hebt gedaan. Het is ook echt waar, als je baas je niet meer nodig denkt te hebben lig je er ook meteen uit. Andersom mag je best net zo hard zijn.

  • Reply
   Delphine
   21/02/2016 at 3:51 pm

   Voila inderdaad! Dat is iets wat veel mensen tegenhoudt. Het hield mij ook vaak tegen hoor, maar gelukkig kon ik mij er over zetten!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge